Usein kysyttyä

Omakotitalon jätevesien käsittely saattaa tuntua haastavalta ja mökin jätevedet aiheuttaa kysymyksiä. Olemme helpottaneet tiedonjanoasi kokoamalla yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä jätevesijärjestelmistä ja jätevesien käsittelystä.

Voit olla myös meihin yhteydessä suoraan tai täyttää Jätevesiprojekti-lomakkeen, jonka avulla onnistunut jätevesiprojekti saadaan kätevästi alulle.

Yleistä

 • Mitä täytyy tehdä saostuskaivojen tyhjennyksen jälkeen? Open or Close

  Tiedän, että saostuskaivot tulee tyhjentää 1-2 kertaa vuodessa. Täytyykö saostuskaivojen tyhjentämisen jälkeen tehdä jotakin?

  Jätevesijärjestelmän saostuskaivojen t-haara on tarkistettava ja tarpeen mukaan puhdistettava. T-haaran tyhjennyksen jälkeen saostuskaivot on täytettävä jälleen vedellä.

 • Koska jätevesijärjestelmän saostuskaivot täytyy tyhjentää? Open or Close

  Kuinka usein jätevesijärjestelmäni saostuskaivot tulisi tyhjentää?

  Jätevesijärjeselmän saostuskaivot tulee tyhjentää 1-2 kertaa vuodessa.

 • Miten hankin jätevesijärjestelmän mökille? Open or Close

  Olen ajatellut hankkia jätevesijärjestelmän kesämökilleni. Miten sen teen ja mistä aloitan?

  Jätevesijärjestelmän hankinta alkaa jätevesisuunnitelmasta, joka kannattaa tehdä osaavan jätevesiammattilaisen avulla. Olemme keränneet kaikki oleelliset asiat jätevesijärjestelmän hankintaprosessista tänne helpottaaksemme jätevesiprojektiasi.

  Paras jätevesijärjestelmä mökillesi suunnitellaan jätevesien määrän ja laadun mukaan, eli puhdistetaanko jätevesijärjestelmällä pesu- ja keittiövesien lisäksi vesivessojen jätevesiä. Tämän lisäksi myös tontin ominaisuudet vaikuttavat jätevesijärjestelmän valintaan.

  Kesämökeillä jätevedet ovat usein vähäisempiä kuin ympärivuoden asuttavissa kiinteistöissä, mikä tulee huomioda parasta jätevesiratkaisua valitessa. Jätevesiammattilainen osaa ottaa tarvittavat asiat huomioon

  Olemme rakentaneet avuksesi tuotevalitsimen, joka auttaa sinua valitsemaan parhaan jätevesijärjestelmän kesämökillesi. Kuntakohtaisten erityisvaatimusten ja tonttikohtaisten erojen vuoksi asiantunteva suunnittelija auttaa löytämään lopulta sopivan ratkaisun kesämökin jätevesijärjestelmäksi.

  1. Kokeile tuotevalitsinta.
  2. Löydä paras jätevesijärjestelmä kesämökillesi.
  3. Ota yhteyttä paikalliseen jätevesiammattilaiseesi.

  Karttapalvelumme kautta löydät helposti paikalliset ammattilaiset, joilta saa apua kesämökkisi jätevesijärjestelmän valitsemiseen ja asentamiseen.

  Löydä lähin jätevesiammattilaisesi

 • Mitä kesämökin jätevesille pitää tehdä? Open or Close

  Pitääkö kesämökkini jätevesiä käsitellä ja jos niin miten?

  Jos kesämökilläsi on kuivakäymälä ja kantovesi sekä veden käyttö on vähäistä, ei kesämökkisi tarvitse jätevesijärjestelmää. Muussa tapauksessa tarvitset jätevesijärjestelmän kesämökille. 

  Tuotevalitsimemme auttaa sinua löytämään kesämökillesi sopivimman jätevesijärjestelmän.

  Kuntakohtaiset erityisvaatimukset ja tonttikohtaiset erot saattavat vaikuttaa myös sopivan jätevesijärjestelmän valintaan. Asiantunteva jätevesisuunnittelija auttaa sinua ottamaan huomioon erityisvaatimukset.

  Karttapalvelumme kautta löydät helposti paikalliset ammattilaiset, joilta saa apua jätevesijärjestelmän valitsemiseen ja asentamiseen.

  Löydä lähin jätevesiammattilaisesi

 • Pitääkö putkiremontin yhteydessä uusia jätevesijärjestelmä? Open or Close

  Aloitan kotonani putkiremonttia, pitääkö putkiremontin yhteydessä uusia myös jätevesijärjestelmä?

  Uusi ympäristölaki määrittää jätevesijärjestelmän uusimisen raamit. Vaatimus jätevesijärjestelmän uusimisesta koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä vesistöstä. Siirtymäaikaa näillä kiinteistöillä uuteen jätevesijärjestelmään on 31.10.2019 saakka. Voit lukea lisää jätevesiasetuksesta täältä.

  Vaatimus jätevesijärjestelmän saneerauksesta ei koske yli 100 m päässä vesistöistä olevia kiinteistöjä. Jätevesijärjestelmä tulee kuitenkin saneerata putkiremontin, vesi-WC:n tai muun rakennuslupaa vaativan korjaus- tai muutostyön yhteydessä. 

  Kunnan viranomaiset osaavat parhaiten vastata kuntakohtaisiin vaatimuksiin jätevesiremontin ajankohdasta ja vaatimuksista.

  Asiantunteva jätevesisuunnittelija auttaa löytämään parhaan jätevesijärjestelmän. Karttapalvelumme kautta löydät helposti paikalliset jätevesiammattilaiset, joilta saat apua jätevesijärjestelmän valitsemiseen ja asentamiseen.

  Löydä paras jätevesiratkaisu

 • Milloin jätevesijärjestelmä pitää uusia? Open or Close

  Mistä tiedän, milloin jätevesijärjestelmäni pitäisi uusia?

  Uusi ympäristönsuojelulaki säätelee jätevesien käsittelyä, puhdistusvaatimuksia, siirtymäaikaa ja poikkeamia. Jätevesilainsäädäntö koskee kiinteistöjä, jotka eivät kuulu viemäriverkostoon.

  Ennen vuotta 2004 rakennettujen kiinteistöjen jätevesijärjestelmä tulee uusia, mikäli kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä vesistöstä. Siirtymäaika näillä kiinteistöillä uuteen jätevesijärjestelmään on 31.10.2019 saakka.

  Yli 100 m päässä vesistöstä olevilla kiinteistöllä siirtymäaika poistuu. Näissä jätevesijärjestelmä tulee kuitenkin uusia

  • putkiremontin
  • vesi-WC:n korjaus- tai muutostyön
  • muun rakennuslupaa vaativan korjaus- tai muutostyön yhteydessä.

  Kunnan viranomaiset osaavat parhaiten vastata kuntakohtaisiin vaatimuksiin jätevesiremontin ajankohdasta ja vaatimuksista. Asiantunteva jätevesisuunnittelija osaa ottaa huomioon erityisvaatimukset jätevesijärjestelmän valinnassa.

  Karttapalvelustamme löydät lähimmän jätevesiammattilaisen, jolta saat apua parhaan jätevesijärjestelmän valintaan ja asentamiseen. Tuotevalitsimemme auttaa sinua löytämään parhaan jätevesiratkaisun.

  Löydä oma jätevesiammattilaisesi

 • Ostin talon, jota remontoin. Pitääkö jätevesijärjestelmä uusia remontin yhteydessä? Open or Close

  Olen remontoimassa ostamaani taloa. Pitääkö talon jätevesijärjestelmä uusia remontin yhteydessä?

  Jätevesilainsäädäntö koskee kiinteistöjä, jotka eivät kuulu viemäriverkostoon.

  Ennen vuotta 2004 rakennetuille kiinteistöille, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä vesistöstä on asetettu siirtymä-aika, johon mennessä kiinteistön jätevesijärjestelmä tulee uusia. Kiinteistöjen siirtymäaikaa uuteen jätevesijärjestelmään on 31.10.2019 saakka.

  Yli 100 m päässä vesistöstä olevilla kiinteistöllä jätevesijärjestelmän uudistamisen siirtymäaika poistuu - näissä kiinteistöissä jätevesijärjestelmä pitää saattaa kuntoon isojen remonttien yhteydessä. Tällaisia remontteja ovat esimerkiksi

  • putkiremontti
  • vesi-WC:n korjaus- tai muutostyö
  • muu rakennuslupaa vaativa korjaus- tai muutostyö.

  Mikäli kiinteistön jätevesijärjestelmä on jo lainvaatimalla tasolla, sitä ei tarvitse uusia. Asiantunteva suunnittelija voi kartoittaa kohteen jätevesijärjestelmän ja ottaa kantaa uusimistarpeeseen.

  Jätevesijärjestelmä tulee uusia, mikäli

  • jätevesijärjestelmä ei ole riittävällä tasolla
  • saneerauksessa asennetaan vesi-WC
  • uusitaan talousveden putkisto.

  Mikäli saneeraus vaatii rakennuslupaa, voi kunnan viranomainen vaatia myös jätevesijärjestelmän uusimista. Kunnan viranomaiset osaavat parhaiten vastata kuntakohtaisiin vaatimuksiin jätevesiremontin ajankohdasta ja vaatimuksista.

  Asiantunteva jätevesisuunnittelija auttaa löytämään sinulle sopivimman jätevesiratkaisun. Karttapalvelumme avulla löydät helposti paikalliset ammattilaiset, joilta saa apua jätevesijärjestelmän valitsemiseen ja asentamiseen. Kokeile myös tuotevalitsintamme.

  Löydä lähin jättevesiammattilainen avuksesi

 • Miten omakotitalon jätevedet pitää käsitellä? Open or Close

  Olen rakennuttamassa omakotitaloa, miten omakotitalon jätevedet pitää käsitellä?

  Sopivin jätevesijärjestelmä kiinteistölle valikoituu jätevesien määrän ja laadun mukaan. Onko jätevesijärjestelmällä siis tarkoitus käsitellä pesu- ja keittiövesien lisäksi vesivessojen jätevesiä? Oikean jätevesijärjestelmän valintaan vaikuttavat myös tontin ominaisuudet. 

  Omakotitalon jätevedet pitää käsitellä joko pienpuhdistamossa tai maapuhdistamossa. 

  Tuotevalitsimemme auttaa sinua löytämään parhaat jätevesiratkaisut kiinteistöösi.

  Mikäli kiinteistölle tulee kaksoisviemäröinti, WC-vedet kerätään umpisäiliöön ja harmaat vedet eli pesu- ja keittiövedet käsitellään harmaavesi- tai maapuhdistamossa. Kuntakohtaisilla erityisvaatimuksilla ja tonttikohtaisilla eroilla on myös vaikutusta jätevesijärjestelmän valintaan.

  Kuntasi viranomaisilta ja ammattitaitoiselta jätevesisuunnittelijalta saat lisää tietoa jätevesijärjestelmän valintaan vaikuttavista asioista. 

  Asiantunteva jätevesisuunnittelija osaa suositella kohdekohtaisen ja kustannustehokkaan jätevesijärjestelmän sekä ottaa huomioon myös asennus- ja elinkaarikustannukset.

  Karttapalvelumme avulla löydät helposti paikalliset ammattilaiset, joilta saa apua jätevesijärjestelmän valitsemiseen ja asentamiseen.

  Löydä oma jätevesisuunnittelijasi

 • Mitä jätevesiasetus 2017 tarkoittaa? Open or Close

  Olen kuullut jätevesiasetuksesta 2017, mutta mitä se tarkoittaa?

  Jätevesilainsäädäntö, tutummin jätevesiasetus koskee kiinteistöjä, jotka eivät kuulu viemäriverkostoon

  Uusi ympäristönsuojelulaki säätelee

  • jätevesien käsittelyä
  • puhdistusvaatimuksia
  • siirtymäaikaa
  • poikkeamia.

  Uudessa ympäristölaissa on linjattu määräaika, joka koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä vesistöstä. Siirtymäaikaa näillä kiinteistöillä uuteen jätevesijärjestelmään on 31.10.2019 saakka. Yli 100 m päässä vesistöstä olevilla kiinteistöllä siirtymäaika poistuu.

  Lue lisää jätevesiasetuksesta

 • Millaisen jätevesijärjestelmän tarvitsen? Open or Close

  Suunnittelen jätevesijärjestelmän hankintaa. Miten tiedän, minkälaisen jätevesijärjestelmän tarvitsen?

  Tontillesi parhaiten soveltuvan jätevesijärjestelmän valinta perustuu asukkaiden määrään ja tontin ominaisuuksiin. Järjestelmän valintaan vaikuttaa myös käsiteltävien jätevesien laatu, eli tarvitseeko jätevesijärjestelmän käsitellä pesu- ja keittiövesien lisäksi myös vesivessoista tulevaa jätevettä. 

  Olemme rakentaneet avuksesi tuotevalitsimen, joka auttaa sinua löytämään juuri oikean jätevesijärjestelmän kiinteistöllesi

  Kuntakohtaisilla erityisvaatimuksilla ja tonttikohtaisilla eroilla on myös vaikutusta jätevesijärjestelmän valintaan. Siksi lain vaatima jätevesisuunnitelma kannattaa toteuttaa yhdessä osaavan jätevesisuunnittelijan kanssa. Kuntakohtaisten erityisvaatimusten selvittämiseksi kannattaa olla yhteydessä kunnan viranomaisiin. 

  Asiantunteva jätevesisuunnittelija osaa suositella juuri sinun kiinteistöllesi sopivan ja kustannustehokkaan jätevesijärjestelmän. Hyvin laadittu jätevesisuunnitelma sisältää myös jätevesijärjestelmän asennus- ja elinkaarikustannukset.

  Löydä lähin jätevesiammattilainen, joka auttaa sinua jätevesijärjestelmän valitsemisessa ja asentamisessa.

BioKem

 • BioKemin kemikaalia tuntuu kuluvan liikaa. Mistä se johtuu? Open or Close

  Olen tarkkaillut BioKem-jätevesijärjestelmääni ja sen käyttämä kemikaali tuntuu kuluvan nopeasti. Mistä se johtuu?

  Voit tarkastaa kemikaalin syöttömäärän. Jos asetus on BioKem-panospuhdistamosi käyttöohjeen mukainen, kannattaa tarkistaa, ettei lappoilmiötä ole päässyt syntymään.

  Lappoilmiö on helpoin havaita kytkemällä kompressorin sulake pois päältä ja ajamalla testiohjelma. Tarkkaile testiohjelman kemikaalipumppauksen jälkeen, jääkö kemikaalia tippumaan.

  Kemikaalinkulutuksen tarkkailuun on hyvä vinkki kirjata kemikaaliastiaan silloin tällöin tussilla viiva kulloisenkin pinnantason mukaan ja päivämäärä.

  BioKem-panospuhdistamon kemikaalinsyöttöä ei kannata tinkiä minimiin, sillä kemikaali vaikuttaa fosforin saostamisen lisäksi myös lietteen laskeutuvuuteen. Vähäisestä kemikaalin syötöstä syntyvä taloudellinen hyöty on pieni ja liian vähäinen kemikaalimäärä saattaa aiheuttaa esimerkiksi lietteen pääsyä purkuputkeen.

 • Mistä tiedän, onko BioKemin liete oikeanlaista? Open or Close

  BioKem-jätevesijärjestelmäni mukana tulleessa käyttöoppaassa kerrotaan, että minun tulisi tarkkailla lietteen laatua. Millaista on hyvälaatuinen liete?

  Hyvälaatuisen lietteen ominaisuudet voi havaita silmän ja nenän avulla. Lietteen tulee

  • olla väriltään ruskeaa
  • olla lähes hajutonta
  • laskeutua laskeutuskokeessa näytteen pohjalle.

  Jos liete on mustaa, haisee voimakkaasti tai ei laskeudu juuri lainkaan, se tuskin on hyvässä kunnossa. Ota tällöin yhteys neuvontaamme.

 • Tarvitseeko minun kiinnittää erityistä huomiota BioKemin toimintaan pakkasilla? Open or Close

  Talven pakkauskausi on ollut erityisen kireä. Tarvitseeko BioKem-jätevesijärjestelmäni toimintaan kiinnittää erityistä huomiota?

  Kovilla pakkasilla jätevesijärjestelmän purkuputken pää olisi hyvä tarkistaa viikottain, ettei purkupaikka tai putken pää pääse jäätymään. 

  Sama toimenpide on syytä suorittaa myös rankkojen vesisateiden aikaan, jos epäilee purkupaikan läheisyydessä tai yhteydessä eroosion riskiä.

 • Toimiiko Biokemin poistopumppu kuivana? Open or Close

  Olen tarkkaillut BioKem-jätevesijärjestelmäni toimintaa. Minua kiinnostaisi tietää, käykö poistopumppu välillä kuivana ja toimiiko se silloin?

  BioKem-panospuhdistamon poistopumppu käy kuivana vain heti lietetyhjennyksen tai puhdistamon asentamisen jälkeen. Tällöinkin vettä tulee säiliöön normaalikäytössä 1-2 vuorokauden aikana niin paljon, että poistopumpulle asti yltää vettä.

  Pumpattuaan puhdistetun veden poistopumppauksen yhteydessä pumppu jää hörppimään vettä siten, että se voitelee itsensä, vaikkei enää saa vettä tarpeeksi nostaakseen sitä poistoviemäriin. Näin ollen pumpun kuivana käyminen on hyvin harvinaista, mutta jätevesijärjestelmä toimii kyllä.

 • Kuka huoltaa BioKem-panospuhdistamoani? Open or Close

  Mistä voisin tilata BioKem-jätevesijärjestelmälleni huollon?

  Alta löydät valtuutettujen BioKem-huoltoliikkeiden yhteystiedot. 

   

  Valtakunnallinen Lassila&Tikanoja
  Hepolamminkatu 32,
  33720 Tampere
  Puh. 0500-333431

  Vesihuolto Eerola
  Jaatilantie 79, 31400 Somero
  Jatkokatu 2, 15230 Lahti
  Puh. 040-708 5746

       
  Pohjois-Suomi

  LVI-Simonen
  Vierivainiontie 2, 85100 Kalajoki
  Puh. (08) 461 417

  LVI-Kivelä
  Pajalantie 3, 68100 Himanka
  Puh. (06) 875 901

  LVI-Vanhatalo Oy
  Sukkatehtaankatu 17, 95420 Tornio
  Puh. (016) 448 742

  Kuhmon Putkityö
  Kainuuntie 101, 88900 Kuhmo
  Puh. (08) 655 0621

  LVI-Lämsä
  Suosiolantie 9, 96100 Rovaniemi
  Puh. (016) 374 064

  LVI-Center Oy, Oulu ja Pudasjärvi
  Moreenikuja 3, 90630 Oulu
  Puh. (08) 815 0500

  Ylivieskan LVI
  Joutsentie 13, 84100 Ylivieska
  Puh. (08) 420 332

  LVI-Aitta Oy
  Putkinotkontie 1, 87250 Kajaani
  Puh. 010 837 3100

  Haapajärven LVI-rakentajat
  Rajakatu 9, 85800 Haapajärvi
  Puh. (08) 762 411

       
  Itä-Suomi

  Lvi-Myller Oy
  Pamilonkatu 38, 80130 Joensuu
  Puh. (013) 255 600

  Kisara Oy
  Kiertotie 7, 78210 Varkaus
  Puh. 015-453 161

  Juuan Lvi
  Kirkkotie 5, 83900 Juuka
  Puh. (013) 470 768

  Savon LVI-Talo Oy
  Tehdaskatu 37, 70620 Kuopio
  Puh. (017) 279 8888

  Kiinteistötekniikka Ykkönen Oy
  Alatie 5, 77700 Rautalampi
  Puh. 040-5244879

       
  Etelä-Suomi /
  Muu Suomi

  UV-Putki Oy
  Purokummuntie 1, 02400 Kirkkonummi
  Puh. 010 821 5500

  Navettanikkarit TMI
  Ylistalontie 32 , 21230 Lemu
  Puh. 0400-7263901

  Suipa Oy
  Kaavakuja 1, Kangasala
  Puh. 0400-656238

  Etelä-Suomen jätevesitekniikka Oy
  Ratsastajankuja 1, 07700 Koskenkylä
  Puh. 040-5084404

  Kustavin asentajat Ky
  Kuninkaantie 10, 23360 Kustavi
  Puh. 0400-763984

  Saustilan maanrakennus
  Saustilankoulutie 25, 21570 Sauvo
  Puh. 0400-8588899

  Oy Wassis AB
  Tonttukaari 9A, 10160 Degerby
  Puh. 040-1272788

  Huoltomaailma 
  Rälssinkatu 7, 37120 Nokia 
  Puh. 045-2069906

 • Miten toimin BioKemin käyttökatkoksen aikana? Open or Close

  Haluaisin tietää, miten minun tulisi menetellä BioKem-puhdistamon käyttökatkoksen aikana?

  Itse tehtävillä toimenpiteillä voit varmistaa panospuhdistamon toiminnan myös käyttökatkoksen aikana. Tämä edellyttää, että BioKem-panospuhdistamo on ollut käytössä vähintään muutaman kuukauden ja sinne on muodostunut normaalia bakteeritoimintaa. 

  Näin varmistat BioKem-panospuhdistamosi toiminnan käyttökatkoksen aikana jopa kahden viikon ajaksi:

  1. Jätä laite päälle, jotta ilmastus pitää prosessia yllä
  2. Ota kemikaalinsyötön ja poistopumppauksen sulakkeet pois päältä keskusyksiköstä. Huomaa, että ruutuun ilmestyvä laitehälytys johtuu näiden sulakkeiden pois kytkemisestä, joten ei huolta.

 • BioKemin mukana kerrottiin tulevan panospuhdistamon maksuton huolto. Milloin huolto toteutetaan? Open or Close

  Hankin kiinteistölleni BioKem-jätevesijärjestelmän, johon kuului myös maksuton huolto. Milloin kauppahintaan sisältynyt huolto toteutetaan?

  Sinun ei tarvitse tilata huoltoa mistään. Lähetät vain meille huoltotarkastussopimuksen, joka löytyy BioKem-panospuhdistamosi käyttöoppaan välistä. Lomakkeen perusteella tiedämme, missä panospuhdistamosi sijaitsee ja milloin se tarvitsee huollon.

  BioKem-panospuhdistamon huolto tapahtuu noin 6-12 kuukauden kuluttua puhdistamon käyttöönotosta.

  Lähetämme lomakkeelle täyttämäsi tiedot valtuuttamallemme huoltoliikkeelle, joka ottaa sinuun yhteyttä huollon ajankohdan sopimiseksi. On suositeltavaa olla itse paikalla näkemässä, millaisia huoltotoimenpiteitä BioKem-panospuhdistamosi tarvitsee, jotta jatkossa voit päättää, teetkö huollon itse vai ostatko palveluna.

  Jos tarvitset huollon heti esim. arveluttavan toiminnan takia, ota yhteys neuvontaamme.

  BioKem-valtuutettuina huoltoliikkeinä toimivat valtakunnallisesti L&T ja Vesihuolto Eerola. Tiedustele myös paikallisia yhteistyökumppaneitamme!

 • Mitä BioKemin vuosihuollossa tehdään? Open or Close

  Käytössäni on BioKem-jätevesijärjestelmä. Mitä sen vuosihuollossa tehdään?

  BioKem-panospuhdistamon vuosihuollossa laite pestään ja sen oikeanlainen toiminta varmistetaan. Huoltoraporttiin kirjataan myös muun muassa

  • lietteen pH-arvo
  • laskeutuskokeen tulos.
 • Milloin BioKem-säiliö täytyy tyhjentää? Open or Close

  Minulla on käytössä BioKem-panospuhdistamo. Milloin jätevesijärjestelmän säiliö täytyy tyhjentää?

  BioKem-jätevesijärjestelmän säiliön tyhjennysajankohta määräytyy laskeutuskokeiden tulosten perusteella. Ylimääräinen liete tyhjennetään kiinteistön jätevesijärjestelmästä tilaamalla paikalle tyhjennysauto, joka toteuttaa tyhjennyksen.

  Laskeutuskokeessa jätevesijärjestelmän säiliöstä otetaan vettä ilmastuksen aikana ja jätetään se laskeutumaan. Jo puolen tunnin päästä saa lietteen määrästä hyvän kuvan. Kolmen tunnin jälkeen liete ei enää laskeudu. Kun lietettä on näytteessä 40 %, on aika tilata tyhjennys. 

  Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole vielä hätää, vaan voit ottaa vielä uuden laskeutuskokeen kahden viikon päästä. Jollei lietteen määrä ole kasvanut, tee taas uusi laskeutuskoe kahden viikon kuluttua ja kutsu tyhjennysauto paikalle, kun lietteen määrä on lähtenyt selvään kasvuun.

  Varminta on tyhjentää säiliö, kun ilmastus on juuri ollut päällä. Tällöin vesi BioKemissä on tasalaatuista.

 • Kuinka BioKem käyttäytyy käytön kuormituksen lisääntyessä? Open or Close

  Meillä on tulossa sukujuhlat ja luonnollisesti talo on täynnä ihmisiä. Kuinka BioKem-panospuhdistamo käyttäytyy WC:n käytön lisääntyessä?

  Suorittamalla pikalaskeutuksen saat lisättyä säiliön käytössä olevaa tilavuutta esimerkiksi juhlia varten. Panospuhdistamon keskuksessa on olemassa toiminto kyseisiä tilanteita varten. Kun painat nuolta oikealle, suorittaa jätevesijärjestelmä pikalaskeutuksen ja lyhyen poistopumppauksen. 

 • Miten BioKem-puhdistamon toimintaa tulisi tarkkailla? Open or Close

  Minulla on käytössä BioKem-jätevesijärjestelmä. Miten sen toimintaa tulisi tarkkailla?

  BioKem-panospuhdistamon toimintaa voit tarkkailla helposti aistinvaraisia havaintoja tekemällä:

  • kun aamulla kurkistat säiliöön, vedenpinnan tulisi olla lähellä jätevesijärjestelmän poistopumpun alarajaa. Tällöin tiedät poistopumpun toimivan.
  • kun ilmastus on päällä, kompressori pitää pientä hurinaa ja vedessä käy kuplinta. Tällöin tiedät, että kompressori ja ilmastinlautaset toimivat kuten niiden pitääkin.
  • kemikaalinsyötön tarkistat helpoiten viivaamalla tussilla säiliön pinnan korkeuden ja päivämäärän ajoittain
  • tarkista myös, ettei letkuissa ole ilmakuplia ja ilmaa pumppu tarvittaessa ilmausruuvin avulla ja ajamalla testiohjelma.

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.