Jätevesiasiat kuntoon BioKemillä

Anne Woivalin, Kangasalan Ruutana:

Koirat ja hevonen kuuluvat ruutanalaisen eläinlääkäri Anne Woivalinin perheen arkeen ja asuinpaikkakin on vähän pääväylistä sivussa.

Vain hiljainen hurina ja pieni vihreänharmaa laatikko kukkapenkin keskellä kertovat, että tässäkin talossa ovat jätevesiasiat kunnossa, vaikka kunnallinen viemäri ei tontille ulotukaan. Woivalinin valinta on testivoittaja BioKem-pienpuhdistamo.

Kartoitus

Maahanimeytykselle vaihtoehtojen löytäminen

– Kyllähän kunnan siirtoviemärilinja kulkee tuossa ihan lähellä, nauraa Anne Woivalin.

– Mutta koska se on paineviemäri, ei vesilaitoksellakaan osattu varmasti sanoa, millainen pumppu tarvittaisiin, ettei siirtoviemäri tuuppaisi tavaraa meidän kellariin.

Maahanimeytystä harkittiin myös, mutta se ei olisi toiminut Ruutanan savimaissa.

– Tämä on niin tiukkaa savea, että sitä voisi myydä kilon paloina askarteluliikkeisiin, Woivalin jatkaa hymyssä suin.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä

Valinta

Uusi säiliö BioKem-jätevesilaitteistoon

Ensimmäinen BioKem-laitteisto asennettiin Woivalinin pihaan jo vuonna 2001. Vuonna 2003 säiliö vaihdettiin testimielessä suurempaan, ja kaikki toimii hyvin.

– Olin itse töissä mikrobiologian laboratoriossa silloin kun laitteisto meille tuli. Olenkin seurannut ihan ammatillisesta mielenkiinnosta lietteen kehittymistä ja käynyt hakemassa näytteitä muiltakin BioKemin käyttäjiltä lähiseudulta, Woivalin kertoo.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä

Lopputulos

Helppohoitoinen BioKem-panospuhdistamo

– Hyvin vähän tässä on hoitamista. Kysymys on kuitenkin asiasta, josta on hyvä itsekin tietää jotain. Biologis-kemiallista jätevesiprosessia pitää osata itse myös haluta, Anne Woivalin huomauttaa.

Tiedonpuute vaikuttaa jätevesijärjestelmän valintaan

Tiedon puute ajaa Woivalinin mielestä liian helposti valitsemaan tai vaatimaan tavanomaisempaa jätevesiratkaisua. Näitä ovat yleisimmin kunnalliseen viemäriverkkoon liittyminen tai mustien vesien kerääminen lokasäiliöön ja harmaiden imeyttäminen maahan eli kaksoisviemäröinti.

– Kunnallinen viemäri on toki tehokas ja toimiva ratkaisu, jos se on mahdollinen. Se on varmaankin oikea valinta niille, joilla on maalla asumisesta hieman romantisoitu kuva. On paljon haja-asutusalueelle muuttajia, jotka eivät mielellään itse koske jätevesilaitteisiin, Woivalin toteaa.

Pidä BioKem kunnossa

– Kun asennoituu oikein, on BioKem erinomainen tapa hoitaa talouden jätevesiasiat kuntoon omin voimin.

Oikeanlaisella käytöllä ja huollolla BioKem pitää kodin jätevesiasiat kunnossa.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä