Jätevesitietoutta

Mitä jätevesi oikeastaan on? Entä miksi jätevesiä pitää puhdistaa?

Talousjätevesi on keittiöistä, pesutiloista ja vesikäymälöistä, tutummin vesivessoista tulevaa jätevettä. Näitä kutsutaan myös kiinteistön mustiksi vesiksi. Harmaata vettä puolestaan ovat pelkkä keittiö- ja pesujätevesi.

Jätevedet sisältävät pohjavedelle ja vesistöille haitallisia aineita, jotka voivat häiritä esimerkisi järven ekologista tasapainoa. Siksi oikeanlainen jätevesien käsittely on tärkeää. Jätevesien sisältämä typpi voi myös aiheuttaa pohjaveden juomakelvottomuutta.

Kiinteistön jätevesien mukana leviävät ulosteiden tautibakteerit ja -virukset saattavat elää pitkään ja levittää tauteja. Myös tavalliset pesu- ja puhdistusaineet voivat sisältää haitallisia kemikaaleja, jotka vaarantavat vesistöjä ja pohjavesiä.

Jätevesien käsittely ja puhdistaminen estävät vesien rehevöitymistä ja tautien leviämistä sekä auttavat pitämään rannat ja asuinympäristön puhtaina ja viihtyisinä.

Lue lisää vesien rehevöitymisestä

Ympäristönsuojelulaki turvaa vesistöjä

Ympäristönsuojelulaki määrittelee, kuinka puhtaaksi jätevedet tulee käsitellä. Jätevesien käsittelyn tavoitteena on ehkäistä ympäristön pilaantumista sekä turvata terveellinen ja monipuolinen ympäristö. 

Lue lisää: Ympäristönsuojelulaki turvaa vesistöjä

Jätevesien käsittely vähentää rehevöitymistä

Vesien rehevöityminen on vakava ongelma koko Suomessa.

Lue lisää: Jätevesien käsittely vähentää rehevöitymistä

Testivoittaja BioKem

BioKem-panospuhdistamoidemme toimivuutta ja puhdistustehoa on tutkittu useissa omissa koekohteissamme jo vuodesta 2003 lähtien. Pitkäaikaisen seurannan tuoman tiedon avulla olemme onnistuneet kehittymään jatkuvasti. Kehitystyömme on yhä jatkuvaa ja siksi BioKem-panospuhdistamomme ovatkin jätevesijärjestelmien parhaimmistoa.

Lue lisää: Testivoittaja BioKem

CE-merkinnällä osoitetaan EU:n vaatimusten täyttyminen

Kotitalouksiin tarkoitetun pienpuhdistamon tulee täyttää jätevesilainsäädännön puhdistusvaatimusten lisäksi myös EU-direktiivin määrittämät sähköturvallisuus- sekä rakennustuoteasetuksen mukaiset määräykset.

Lue lisää: CE-merkinnällä osoitetaan EU:n vaatimusten täyttyminen