Neljä kiinteistöä, yksi BioKem

Hollolan Lahdenpohja:

Helmikuussa 2006 asennettiin Hollolan Lahdenpohjaan Labko BioKem 30 -panospuhdistamo neljän kiinteistön yhteiskäyttöön. Jätevesiratkaisu toteutettiin maaston muotoa mukaillen viettoviemärillä.

Kartoitus

Panospuhdistamo kiinnostaa koko kuntaa

Panospuhdistamo oli kaikille uusi tuttavuus. Niinpä asiasta hankittiin tietoa sekä valmistajalta että kunnan rakennusmestarilta ennen päätöstä. Hanke pääsi heti tuoreeltaan esille myös kunnan paikallislehteen, sillä asia kiinnosti kuntalaisia laajemminkin.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä

Valinta

BioKem-panospuhdistamon ominaisuudet veivät voiton

– BioKem-säiliö on ulkomitoiltaan paljon kilpailijaa pienempi, ja se kestää selvästi enemmän kuormaa. Siksi saimmekin sen riittävän syvälle viettoviemäreitä ja tien alitusta varten. Se miellytti meitä laitteena muutenkin ratkaisuiltaan, kertoo puutarhuri Petri Ikävalko.

Ihan vähällä kaivamisella ei tontilla kuitenkaan päästy. Maanrakennusurakoitsija oli paikalla 10 päivää, sillä tien alitus teetti ennalta arvaamattomia lisätöitä. Siksi myös kustannukset ylittivät hieman alkuperäisen laskelman. Investoinnista tuli jokaiselle silti vain vähän kalliimpi kuin pelkkä viemäriverkon liittymismaksu. Kunnan viemäri oli joka tapauksessa poissuljettu vaihtoehto, koska se kulkee seitsemän kilometrin päässä.

BioKem-panospuhdistamolla kiinteistöjen arvo ylös

– Eihän se toki ilmaista ollut, ja asennusaikaan oli vielä kova pakkanenkin kiusana. Mutta kaikki on niin kuin pitää ja ihan varmasti on myös kiinteistöjen arvo noussut. Emme tosin ole myymässä näitä, Ikävalko mainitsee.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä

Lopputulos

Jätevesijärjestelmän pienet käyttökulut jaetaan tasan

Käyttökulut muodostuvat sähköstä ja kemikaaleista. Perustettu jätevesiosuuskunta hankkii kemikaalit tukusta isona eränä kerrallaan – edullisesti. Kaikki laskut jaetaan tasan osuuskunnan osakkaiden kesken, ja kukin osakas hoitaa puhdistamoa vuorollaan.

– Vaikka käyttäjinä on vakituisesti vain 15 henkilöä, päädyimme vertailun jälkeen 30 hengelle mitoitettuun Labko BioKemiin. Hintaero 15 ja 30 hengen laitteiden välillä ei ollut enää suuri, joten ajattelimme ottaa samalla vähän kasvuvaraa, Ikävalko sanoo.

– Lietteen tyhjennystarve tällä käyttäjämäärällä on reilun vuoden välein. Käyttökuluja tulee osakasta kohti arviolta vain noin 100 euroa vuodessa. Se ei ole paljon.

Mukavan yksinkertaista jätevesien käsittelyä

– Ei tämä BioKem-panospuhdistamo paljon työtä teetä. Kemikaalin lisääminen onnistuu hyvin itseltäkin, ja puhdistamon keskusyksikössä on merkkivalo, joka kertoo lisäämistarpeesta. BioKemiin on saatavilla myös hälytys GSM-verkossa, mutta me emme sitä hankkineet, koska olemme joka tapauksessa paljon paikalla. Hyvien naapurien kesken asiat hoituvat mukavasti. Huoltoa tietysti tarvitaan ja meillä on Wavin-Labkon kanssa huoltotarkastussopimus, kertoo Petri Ikävalko.

– Wavin-Labkon panospuhdistamon toiminta on vastannut odotuksia. BioKem tuntuu mukavan yksinkertaiselta laitteelta jätevesien käsittelyyn. Yksinkertaisuus ja helppous ovat aina hyvä asia. Tämä jätevesiratkaisu kestää kyllä meidän käyttöajan – no ainakin 30 vuotta.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä