Paikallinen jätevesijärjestelmän toimittaja

Ahoset, Parkano:

Parkanolaiset Helena ja Jouko Ahonen kunnostivat vanhan jätevesijärjestelmänsä nykyisten asetusten vaatimusten mukaiseksi. Eläkeläisenä Joukolla oli aikaa tutustua jätevesijärjestelmiin ja he tekivätkin perusteellisen urakan tutkiessaan vaihtoehtoja.

Lisäksi perhe on arvoiltaan vihreä; pihassa on lämpökompostori ja asuntoa lämmitetään puulla ja sähköllä.

Kartoitus

Jätevesijärjestelmän uudistaminen jätevesiasetuksen mukaiseksi

Ahosten vanha, kahden betonikaivon jätevesijärjestelmä oli jo tullut tiensä päähän. Sen purkupaikka kasvatti jo levää metsänpohjaan, eivätkä Ahoset olleet tyytyväisiä sen puhdistustehoon ja hajuhaittakin oli jo selkeä.

– Kunnan rakennusvalvontaviraston vähäistä tietämystä jätevesiasetuksesta ihmettelemme, vaikka asia on valtakunnallisesti ollut jo kuusi vuotta voimassa ja vireillä, kertoo Helena.

– Kunnille olisi tärkeää saada yhteisohjeet siitä, miten jätevesivälineet on laitettava ja jopa opastaa ihmisiä heille oikean jätevesilaitteiston valinnassa. Aihe on monille vaikea ja asiaan perehtymättömät ovat markkinamiesten juttujen armoilla, miettii Jouko.

Monet haja-asutusalueen asukkaat ovat saman valinnan edessä nyt, kun on enää muutama vuosi aikaa saada jätevesien käsittely asetuksen mukaiseksi.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä

Valinta

Valinta panospuhdistamon ja suodatuskentän välillä

Valinnanvaraa jätevesien käsittelyyn löytyy useanlaisista laitteista ja toimintaperiaatteista. Ahoset vertailivat tarjolla olevia jätevesijärjestelmiä noin vuoden verran, ottivat selvää jätevesiasioista ja kävivät alan messuilla.

– Käytin myös tuote-esittelijöiden esittelykäyntejä. Lähtökohtanamme oli vertailla suodatuskentän ja panospuhdistamon keskinäistä paremmuutta, kertoo Jouko.

– Kun saimme selville suodatuskentän vaatiman tilan ja sen, ettei siinä saisi juurikaan liikkua päällä, päädyimme panospuhdistamoon. Lisäksi on syytä muistaa, että kenttä ei ole ikuinen vaan sen käyttöikä on 10-20 vuotta, muistelee Helena.

– Tarjolla on myös erilaisia saneerauslaitteita vanhaan kaivoon ja niissä oli mukana myös aika uskomattomia rakennelmia kärrynpyörineen, jatkaa Helena.

– Kun näille tuli kuitenkin hintaa asennuksineen yhtä paljon kuin halvimmille uusille panospuhdistamoille, hävisivät ne panospuhdistamolle meidän ajatusmaailmassamme, kertoo Jouko.

Jätevesijärjestelmäksi valikoitui BioKem-panospuhdistamo

– Lopulta jäljelle jäivät kaksi kotimaista panospuhdistamoa. Vuoden vertailun jälkeen huomasin, että jopa laitteiden asennuksen hoitaa sopivimmin paikallinen LVI-liike. Kyseinen liike vielä edustaa näitä molempia merkkejä, joten päätös muodostui täysin näiden kahden laitteen teknisten ominaisuuksien perusteella. Valitsimme Wavin-Labkon BioKem 6 EN -panospuhdistamon.

Jouko muistaa hinnankin olleen vielä alle muiden tarjousten. Sopimukseen sisällytettiin myös viemärin ilmastointiputken asennus ja vienti katolle aiemman alipaineventtiilin tilalle.

– Pyysin tarjoukset lähes kaikilta toimijoilta. Kalleimmat olivat asennuksineen 12 000 euron paikkeilla, mutta netistä tarjouksia sai jo edullisemmin ja sieltä haimmekin vaihtoehtoja. Ahoset tutustuivat myös Wavin-Labkon tuotteisiin muun muassa yrityksen järjestämässä näyttelyssä Kangasalla sekä Asta-messuilla Tampereella.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä

Lopputulos

BioKem-panospuhdistamon asennus paikallisesta LVI-liikkeestä

-Yksisäiliöisyys ja tekniikan komponenttien sijoitus sisätiloihin tuntuivat järkevimmiltä ratkaisuilta. Nyt pystyn tekemään testit ja katsomaan mahdolliset virheilmoitukset. Lisäksi voin kytkeä poistopumpun ja kemikaalipumpun pois siksi ajaksi, kun olen poissa. Tämä on mukavaa ja käytännöllistä, toteaa Jouko.

– Monet halusivat veloittaa suunnittelukustannukset, vaikka olimme itse suunnitelleet jo kaiken valmiiksi. Paikallinen LVI-liike suoritti työn kokonaisuutena, joka sisälsi suunnittelukustannukset, luvat ym. kulut. Nämä olivat muiden tarjouksissa noin 800 euron luokkaa pakettien päälle erillisenä kustannuksena.

– Saimme mielestämme todella hyvän palvelun sekä kestävän ja helppokäyttöisen jätevesijärjestelmän, joka toimitettiin vielä todellisena avaimet käteen -ratkaisuna. Tosin sen valitsemiseen kului hieman enemmän aikaa, sillä olemme tarkkoja ja haluamme rahoillemme vastinetta. Nyt tavoitteemme toteutui, toteavat Helena ja Jouko Ahonen.

– Asentaja ei tosin ehtinyt antaa käyttöopastusta, ja olimme asiasta yhteydessä Wavin-Labkoon. Ohjekirjaa luettiin sitten yhdessä puhelimessa ja järjestelmä saatiin käyttöön.

Löydä sinulle sopiva jätevesijärjestelmä