Jätevesilainsäädäntö

Mitä jätevesi oikeastaan on? Entä miksi jätevesiä pitää puhdistaa?

Talousjätevesi on keittiöistä, pesutiloista ja vesikäymälöistä, tutummin vesivessoista tulevaa jätevettä. Näitä kutsutaan myös kiinteistön mustiksi vesiksi. Harmaata vettä puolestaan ovat pelkkä keittiö- ja pesujätevesi.

Jätevedet sisältävät pohjavedelle ja vesistöille haitallisia aineita, jotka voivat häiritä esimerkisi järven ekologista tasapainoa. Siksi oikeanlainen jätevesien käsittely on tärkeää. Jätevesien sisältämä typpi voi myös aiheuttaa pohjaveden juomakelvottomuutta.

Kiinteistön jätevesien mukana leviävät ulosteiden tautibakteerit ja -virukset saattavat elää pitkään ja levittää tauteja. Myös tavalliset pesu- ja puhdistusaineet voivat sisältää haitallisia kemikaaleja, jotka vaarantavat vesistöjä ja pohjavesiä.

Jätevesien käsittely ja puhdistaminen estävät vesien rehevöitymistä ja tautien leviämistä sekä auttavat pitämään rannat ja asuinympäristön puhtaina ja viihtyisinä.

Lue lisää vesien rehevöitymisestä

BioKem läpäisi ensimmäisenä SYKE:n testit – erinomaisin tuloksin

Suomen Ympäristökeskus (SYKE) on testannut BioKem-panospuhdistamomme standardin EN 12566-3 mukaisella testillä. BioKem-puhdistamomme läpäisi testin ensimmäisenä panospuhdistamona Suomessa jo keväällä 2007.

TM Rakennusmaailman pienpuhdistamo-testi

Labko® BioKem 6 EN jatkoi menestystään TM Rakennusmaailman testissä saavuttaen testatuista puhdistamoista parhaat puhdistustulokset.

Ympäristönsuojelulaki turvaa vesistöjä

Ympäristönsuojelulaki määrittelee, kuinka puhtaaksi jätevedet tulee käsitellä. Jätevesien käsittelyn tavoitteena on ehkäistä ympäristön pilaantumista sekä turvata terveellinen ja monipuolinen ympäristö. 

CE-merkinnällä osoitetaan EU:n vaatimusten täyttyminen

Kotitalouksiin tarkoitetun pienpuhdistamon tulee täyttää jätevesilainsäädännön puhdistusvaatimusten lisäksi myös EU-direktiivin määrittämät sähköturvallisuus- sekä rakennustuoteasetuksen mukaiset määräykset.

Usein kysyttyä

Omakotitalon jätevesien käsittely saattaa tuntua haastavalta ja mökin jätevedet aiheuttaa kysymyksiä. Olemme helpottaneet tiedonjanoasi kokoamalla yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä jätevesijärjestelmistä ja jätevesien käsittelystä.

Jätevesien käsittely vähentää rehevöitymistä

Vesien rehevöityminen on vakava ongelma koko Suomessa.

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.