Vuosi aikaa jätevesilain määräajan umpeutumiseen, aloita jätevesijärjestelmän uudistaminen jo tulevana talvena

Vuoden 2019 lokakuun loppuun mennessä suomalaisten jätevesijärjestelmien tulee vastata uudistettua jätevesiasetusta.

Jätevesijärjestelmän tulee olla vuoden päästä asennettuna. Jätevesiasetus koskee haja-asutusalueen omakotitaloja ja mökkejä, jotka on rakennettu ennen vuotta 2004 ja jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Voit lukea uudesta jätevesiasetuksesta tarkemmin aikaisemmasta blogikirjoituksesta.

Jätevesijärjestelmän voi uusia myös talvella vastaamaan uutta jätevesiasetusta.

– Ensi keväänä suunnittelijoilla ja urakoitsijoilla on varmasti ruuhkaista, kun määräaika on umpeutumassa. Suosittelisin, että edes suunnitelman teettäminen aloitettaisiin talvikuukausina, Wavin Oy:n asiakaspalveluinsinööri Tatu Piiparinen sanoo.

Lue vinkit onnistuneen jätevesisuunnitelman teettämiseen!

Eniten aikaa jätevesijärjestelmän uudistamisessa menee lupien kanssa, jopa yli kuusi viikkoa. Kaiken kaikkiaan jätevesijärjestelmän remontti vaatii yli kolme kuukautta.

Kiireisin sesonkiaika jätevesijärjestelmän suunnittelijoilla ja urakoitsijoilla alkaa huhtikuusta.

Säästät pihaasi, kun teet jätevesiremontin talvella

Talvella voidaan myös tehdä uuden tai uudistetun jätevesijärjestelmän asennustyöt. Samalla saattaa myös saada pihan kaivuutyöt edullisemmin, kun kaivinkoneyrittäjillä ei ole niin paljon muita urakoita käynnissä.

– Talvella pihavauriotkin jäävät vähäisemmiksi. Esimerkiksi vanhan jätevesijärjestelmän saneerausta tehdessä, kun piha on jo valmis, kannattaa melkein valita mieluummin talvikuukausia ajankohdaksi.

Piiparisen mukaan jätevesijärjestelmän suunnitelman teettämiseen ei vuodenajan ajankohdalla ole suurta kustannusvaikutusta, mutta suunnitelman valmistumisen aikataulu voi olla nopeampi, kun suunnittelijalla ei ole muita pöydällä samanaikaisesti.

– Myös lupa-asiat saattavat sujua jouhevammin, kun rakennuskuukaudet eivät ole käynnissä kunnan rakennusvalvonnassa.

Maasuodattamonkin voi asentaa talvella

Suosituin jätevesijärjestelmä on maasuodattamo. Imeytyskenttään perustuva ratkaisu on selvästi suosituin tapa hoitaa mökin tai omakotitalon jätevesiasiat. Piiparisen mukaan pienpuhdistamot, harmaavesipuhdistamot ja umpisäiliöt ovat ratkaisuina vähiten pihavaurioita aiheuttavia, sillä ne eivät vaadi yhtä paljon tilaa kuin maasuodattamo.

 Talvella maasuodattamon tekeminen onnistuu, mutta siinä saattaa tulla hankaluuksia hienojakoisen hiekan kanssa, jos se on kosteaa ja pääsee jäätymään. Lisäksi maamassojen kanssa töiden tekeminen talvella ei ole maan jäätymisen välttämättä yhtä helppoa kuin sulan maan aikana.

Uuden tai uudistetun jätevesijärjestelmän elinkaari on 15–20 vuotta.

– Noin 15 vuoden jälkeen kannattaa jo alkaa miettiä jätevesijärjestelmän toimintakuntoa eli miten tehostaa toimintaa tai mitä osia uusia, Piiparinen sanoo.

Alkuun jätevesiremontin tekemisessä pääset, vaikka tutustumalla Tuotevalitsimeen, joka ohjeistaa helpoilla kysymyksillä valitsemaan oikeanlaista jätevesijärjestelmää. Myös Wavinin asiantuntijat vastaavat mielellään kysymyksiin, voit laittaa viestiä vaikka Wavinin Messengerin kautta Facebookissa.