Ranta-alueilla yli 100 000 jätevesi­remonttia tekemättä, harva hakenut lykkäystä

Jätevesiasetuksen määräaika oli lokakuun lopussa. Jätevesiasetus  koskee pohjavesialueella tai 100 metriä vesistöstä sijaitsevien, ennen vuotta 2004 rakennettujen talojen ja mökkien jäteveden puhdistusvaatimusta. Jätevesilaki on osa ympäristölakia. Kunnilla on myös lakia tiukempia määräyksiä. Ranta-alueiden kiinteistöjen jätevesiratkaisut ovat valtaosin saattamatta täsmäämään lain vaatimuksia.

Jätevesiremontteja tekemättä
Ranta-alueiden kiinteistöjen jätevesiratkaisut ovat valtaosin saattamatta täsmäämään lain vaatimuksia.

Ylen tekemän selvityksen  mukaan lykkäyshakemusten määrä on ollut mökkikunnissa minimaalinen tarpeeseen nähden. Suomen 15 suurimmassa mökkikunnassa noin 99 prosenttia kiinteistöistä ei täytä jätevesilain vaatimuksia eikä ole hakenut remontille lykkäystä marraskuun 2019 loppuun mennessä.

Vain noin prosentti hakenut lykkäystä jätevesiremontille

Laki ei velvoita hakemaan lykkäystä , mutta kunta voi valvovana viranomaisena asettaa sanktion tekemättömälle jätevesiremontille. Käytännössä kunta voi vaatia jätevesiremontin tekemistä uhkasakon avulla. Kuntien pääviestinä on, että pääasiallisena keinona jätevesiasioissa on neuvonta ja opastus – on kaikkien etu, että jätevesiasiat ovat kiinteistöissä ajan tasalla.

Vain reilu prosentti kiinteistön omistajista on hakenut jätevesiremontilleen lykkäystä. Ylen arvion mukaan 15 suurimman kesämökkipaikkakunnan kesämökkejä ja vakituisia asuntoja ranta- ja pohjavesialueilla on noin parikymmentä tuhatta.

Kaikkiaan jätevesijärjestelmiä on uusimatta Helsingin Sanomien mukaan jopa noin 45 000 vakituisessa ja 69 000 vapaa-ajan asunnossa.

Kiinteistönomistaja voi hakea jätevesiremonttiin lykkäystä. Lykkäystä saa enimmillään viideksi vuodeksi kerrallaan. Ylen jutussa Lohjan kaupungin ympäristöpäällikkö kertoo, että useimmiten jätevesiremontin lykkäyshakemuksen perusteena on vähäinen kuormitus.

Lue blogikirjoituksestamme mitä jätevesiremontti maksaa ja kuinka kauan remontti vie aikaa. 

Kaikissa taloissa ja mökeissä on oltava jätevesiselvitys

Kiinteistöllä on kuitenkin oltava ajan tasalla oleva jätevesiselvitys.

Mikäli oman kiinteistösi eli esimerkiksi omakotitalosi tai mökkisi jätevesiselvitys on tekemättä tai päivittämättä, voit lukea aikaisemmasta blogikirjoituksestamme vinkkejä jätevesiselvityksen laadintaan tai ladata lomakkeen selvityksen tekemiseksi. 

Jätevesijärjestelmän remontointi asetuksen mukaiseen kuntoon suojelee omaa lähiympäristöä eli esimerkiksi läheisiä vesistöjä ja kaivovesiä.

jätevesiremontti urakoitsija
Urakoitsijat arvelevat, että pelkästään jätevesiremonteissa riittää hommia useaksi vuodeksi. Osalta meni viime kesä ilman lomia.

Jätevesilakiuudistuksen ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 2004, joten siirtymäaikaa on ollut 15 vuotta. Viimeisen ja voimassa oleva asetus on vuodelta 2017. Vuoden 2017 uudistus koski ympäristönsuojelulakia.

Jätevesiasetuksen ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2004, joten siirtymäaikaa on ollut 15 vuotta. Vuoden 2017 uudistus koski ympäristönsuojelulakia. Lakiin siirrettiin vuoden 2004 jätevesiasetuksessa olleita säännöksiä.

Haja-asetusalueen jätevesien käsittelyä määrää siis ympäristölaki ja 2017 päivitetyn jätevesiasetuksen avulla tarkennetaan vain joitain ympäristösuojelulain säädöksiä. Nykyinen lainsäädäntö painottaa järjestelmän hyvää suunnittelua. Asetus antaa jätevesisuunnittelijalle aiempaa suuremmat valtuudet jätevesijärjestelmän valintaan.

Tällä hetkellä asetukseen ei ole suunnitteilla uudistuksia.

Tutustu ja lataa Jätevesiopas (PDF)!

Löydä kiinteistölle sopiva jätevesiratkaisu Tuotevalitsimen avulla klikkaa testataksesi!

Juttua muokattu 10.12.2019: Korjattu otsikkoon oikea luku.