Minkälainen jätevesijärjestelmä saareen? Kesämökille valittiin Labko BioRami 500 -harmaavesipuhdistamo

Labko biorami kesämökki
Mökinrakennusprojektia käsittelevässä Saimaan saaressa -blogissa käsitellään jätevesijärjestelmän valintaa. Kyseessä on Wavin Finlandin kaupallinen yhteistyö. Kuva: Matias Rihu

Uusimmassa pientaloasumisen asioihin keskittyneessä Suomela-lehdessä kerrotaan Saimaan saaressa sijaitsevan kesämökin jätevesijärjestelmän valinnasta. 

Mökinomistajan tarpeena oli saada puhdistettua harmaat vedet eli pesuvedet. Kesämökin jätevesijärjestelmäksi valittiin Labko BioRami 500 -harmaavesipuhdistamo. 

Harmaavesipuhdistamo käsittelee vuorokaudessa 500 litraa kesämökin pesu- sekä keittiövesiä, ja soveltuu kesämökeille, joissa on astian- ja pyykinpesukone. 

Huoltovapaa Biorami

Jätevesijärjestelmän valinnassa haluttiin ajatella pitkälle tulevaisuuteen ja mitoittaa järjestelmä riittävän väljästi. 

Jätevesijärjestelmä asennettiin perustustöiden yhteydessä, koska kaivinkoneen kuljettaminen saareen ei ole ihan yksinkertaista. 

Tavallisesti harmaavesipuhdistamon saostuskaivo imetään tyhjäksi loka-autolla kerran vuodessa tai tarpeen mukaan. Saaressa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, joten mökinomistaja vie lietteen pois itse. 

BioRamin prosessikaivossa on sihti, jonka voi nostaa pois ja puhdistaa. 

Muuten BioRami on huoltovapaa, eli turvetta tai kemikaaleja ei tarvitse lisätä. BioRamin takimmainen säiliö korvaa perinteisen maasuodatus- tai moduulikentän, eli tilan tarve ja maa-asennuksen työmäärä ovat pienemmät kuin perinteisessä ratkaisussa. 

Lue koko juttu kesämökin jätevesijärjestelmän valinnasta Suomelan verkkosivulta! 

Tuotevalitsimella selvität näppärästi omalle kiinteistöllesi sopivan jätevesiratkaisun, kokeile!