Jätevesiasetuksen vaatima remontti vielä tekemättä? Toimi näin

Vuonna 2017 voimaan astuneen jätevesiasetuksen määräaika koittaa pian. Haja-asutusalueiden jätevesilaki edellyttää, että lokakuun loppuun mennessä pohjavesialueilla ja rantojen läheisyydessä sijaitsevien kiinteistöjen jätevesijärjestelmät täyttävät jätevesiasetuksen mukaiset puhdistusvaatimukset.  Kunnilla on myös oikeus antaa tiukempia määräyksiä kuin minimin määrittävä jätevesiasetus.

Ympäristöministeriön  mukaan noin 200 kunnalla on ympäristöoloihin perustuvia tiukempia vaatimuksia.

Ympäristöministeriön mukaan  remontteja odottaa vielä noin satatuhatta mökkiä ja taloa. YLEn  uutisen mukaan vain muutamia tuhansia remontteja on tehty kuluneen kesän aikana. Arvion mukaan herkillä alueilla on noin 68 000 asuntoa ja 45 000 mökkiä, joiden jätevesijärjestelmät eivät ole lain edellyttämässä kunnossa.

Suomen noin puolesta miljoonasta kesämökistä yli puolet sijaitsee pohjavesialueella tai sadan metrin säteellä vesistöstä.Suomen noin puolesta miljoonasta kesämökistä yli puolet sijaitsee pohjavesialueella tai sadan metrin säteellä vesistöstä.

Mikäli oman mökkisi tai talosi jätevesijärjestelmä ei ole lainvaatimassa kunnossa 31.10.2019, kannattaa hakea omalta kunnaltasi lykkäystä remonttiin tai päivittää järjestelmä välittömästi.

Kiinteistön omistaja voi saada anomalla kunnalta viisi vuotta kerrallaan lisäaikaa, jos esimerkiksi kiinteistöä käytetään hyvin vähän, jätevesiä tulee niukasti ja se toimii kantoveden varassa.

Joka tapauksessa kiinteistönomistajan kannattaa kysyä neuvoa omasta kunnasta, miten jätevesijärjestelmän kanssa kannattaa edetä. Pääsääntöisesti mökit, joissa on kantovesi ja kuivakäymälä, on rajattu asetuksen ulkopuolelle. Kantoveden määritelmä vaihtelee kunnittain, joten asia kannattaa aina varmistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta. Voit lukea jätevesiasetuksesta tarkemmin aikaisemmasta blogikirjoituksesta.

Miksi oman kiinteistön jätevesijärjestelmä kannattaa uusia?

  • Et toimi lainvastaisesti.
  • Kiinteistösi arvo säilyy.
  • Suojelet ympäristöä ja lähivesistöjä.
Lue myös ”Riittämättömästi puhdistetut jätevedet ovat uhka kaivovedelle ja uimarannoille.”
Lue myös ”Riittämättömästi puhdistetut jätevedet ovat uhka kaivovedelle ja uimarannoille.”

Talouselämän tuoreessa jätevesilakia koskevassa jutussa Kuntaliiton erityisasiantuntija muistuttaa, että ”Kiinteistönomistajilla on ollut 15 vuotta aikaa laittaa järjestelmät kuntoon. Kyse on laista, jota lähtökohtaisesti pitää noudattaa.”

Mitä tapahtuu jätevesilain määräajan umpeutumisen jälkeen?

Kunnat aloittavat valvontaurakan, ja uuden jätevesiasetuksen piirissä olevien kiinteistöjen omistajille lähtee selvityspyyntöjä. Jos kiinteistön jätevesiasiat eivät ole lain määrittelemällä tasolla, kunta antaa ensin virallisen kehotuksen järjestää asia kuntoon. Tämän jälkeen annetaan määräys saattaa jätevesijärjestelmä lain vaatimalle tasolle, ja määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla.

Kaikilla kiinteistöillä tuleekin olla ajan tasalla oleva kirjallinen selvitys käytössä olevasta jätevesijärjestelmästä.

Jätevesiremontin voi tehdä myös talvella. Usein pihan vauriot jäävät pienemmiksi talvisaikaan. Jätevesiremontin voi tehdä myös talvella. Usein pihan vauriot jäävät pienemmiksi talvisaikaan.

Jätevesiremontin voi tehdä myös talvella. Usein pihan vauriot jäävät pienemmiksi talvisaikaan.

Muistathan, että jätevesijärjestelmän saattaminen jätevesiasetuksen puhdistusvaatimusten tavoitteiden mukaiseksi koskee myös herkkien alueiden ulkopuolella sijaitsevia kiinteistöjä eli kaikkia kiinteistöjä jossakin vaiheessa.

Jos jätevesijärjestelmäsi lupa on myönnetty ennen vuotta 2004, tulee jätevesijärjestelmä uusia rakentamiseen verrattavien korjaus- ja muutostöiden yhteydessä, jos talousvesijärjestelmä uusitaan tai mökille rakennetaan vesivessa. 

Kokeile Tuotevalitsinta, joka auttaa valitsemaan kiinteistöösi sopivan jätevesiratkaisun!

Lue myös:

Mietitkö parasta jätevesijärjestelmää? Kymmenen vinkkiä onnistuneeseen jätevesiremonttiin

Uusi jätevesiasetus on pian voimassa, seitsemän yleisintä kysymystä vastattuna