Mökin jätevedet kuntoon viimeistään ensi kesänä

Vuonna 2019 voimaan tuleva jätevesi­asetus koskee myös mökkejä ja vapaa-ajanasuntoja. 

Määräykset ovat kuntakohtaisia, joten kannattaa olla yhteydessä mökkikunnan rakennusvalvontaan, jotta onnistut jätevesiremontissasi kerralla. Voit lukea aiemmasta kirjoituksesta jätevesiasetuksesta tarkemmin.

kesämökin jätevesiasiat pitää ratkaista vuoden 2019 kesän aikana

Pikkuhiljaa alkaa olla aika, että mökit asetetaan talviteloille. Talvi onkin hyvää aikaa suunnitella jätevesiprojekti valmiiksi ja sitten keväällä toteuttaa hanke ennen varsinaisen mökkikauden alkua.

Mökin käyttö vaikuttaa ratkaisun valintaan

Mikäli koko vuoden käytössä olevalla mökillä on vesivessa, voit tutustua omakotitalojen jätevesiratkaisuihin.

Vinkki! Onko jätevesiremontti vielä tekemättä mökillä ja kotona? Tee ne samanaikaisesti, voit saada ratkaisut yhteishintaan edullisemmin!

Suositeltavin ratkaisu ympärivuotisesti asutun mökin jätevesijärjestelmäksi on kaksoisviemäröinti. Kaksoisviemäröintiratkaisussa WC-vedet käsitellään erillään keittiö- ja pesuvesistä. Labko® SAKO-2 -saneerausjärjestelmä riittää keittiö- ja pesuvesien imeyttämiseen tonteilla, joissa on maaperältään imeyttämiseen soveltuvaan maalajia.

Rinnetonteilla suositeltava ratkaisu on BioRami 600 -harmaavesipuhdistamo.

Kesämökeillä rinnetonteille soveltuu parhaiten BioRami 500 -harmaavesipuhdistamo ja tasamaatonteille taas Mökkisako 2.

Myös Wavinin jätevesijärjestelmän Tuotevalitsin auttaa oikean jätevesijärjestelmän löytämisessä.

Vesimäärät vaikuttavat jätevesi­järjestelmän valintaan

Mökillä usein riittää harmaiden vesien eli keittiö- ja pesuvesien käsittely. Mökin mukavuustaso vaikuttaa suoraan valittavaan jätevesijärjestelmään. Pääsääntöisesti vähäisillä pesu- ja keittiövesillä tarkoitetaan mökkejä, joissa ei ole pyykinpesukonetta tai tiskikonetta. Jos keittiövesistä tulee rasvaisia tiskivesiä, valitaan järjestelmäksi malli, jossa jätevedet esikäsitellään sakokaivossa.

Toimintavarmat harmaavesipuhdistamot korvaavat jäteveden käsittelyratkaisuna perinteisen maapuhdistamon tai imeytyskentän.

Mökin tai pihasaunan harmaat vedet: 

Mökkien harmaiden vesien (keittiö- ja pesuvesien) puhdistus:

Wavinilla on myös erillinen ratkaisunsa saunaan, jossa on kantovesi. Labko® Saunakaivo 300 -ratkaisussa saunan pesuvedet johdetaan säiliön pohjan imeytysreikien kautta maaperään. Maaperässä vesi puhdistuu biologisesti. 

Pesuveden mahdolliset kiinteät aineet jäävät saunakaivon sakkapesään.

Ota yhteyttä, autamme löytämään oikeanlaisen jätevesiratkaisun kiinteistöllesi!

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.