Vielä ehtii uusia jätevesi­järjestelmän ennen joulua – jätevesi­projektissa eniten aikaa kuluu lupien kanssa

Kun kaikki menee suunnitellusti, uusitpa sitten omakotitalon tai kesämökin jätevesijärjestelmää, vie projekti noin 14 viikkoa eli reilusti yli 3 kuukautta.

Eniten aikaa vie lupaprosessi, johon kannattaa varata vähintään kuusi viikkoa. Nyt on käynnissä siirtymäaika, joten suunnittelijoiden ja tekijöiden kalenterit voivat olla hyvin täynnä, ja kunnissa lupien käsittelyaika saattaa venyä, joten jätevesiremontti voi viedä pidempäänkin. Haja-asutusalueella sijaitsevan kodin ja mökin jätevesiratkaisujen tulee vastata lokakuun 2019 loppuun mennessä ympäristönsuojelulakia. Jätevesilakiin voit tutustua tarkemmin aiemman blogikirjoituksen avulla.  Tässä blogitekstissä jätevesiremontin eteneminen on jaettu kuuteen vaiheeseen.

 Jätevesiprojekti alkaa tonttikohtaisten määräysten selvittämisellä

Ensimmäinen viikko: Selvitä tonttikohtaiset määräykset 

Ota yhteyttä kunnan viranomaiseen, paikalliseen jätevesineuvontaan, asiantuntevaan jätevesi- tai LVI-suunnittelijaan selvittääksesi kuntasi vaatimukset jätevesien käsittelylle. Voit myös täyttää sivuillamme Jätevesiprojekti-lomakkeen ja olemme Sinuun yhteydessä. 

Jätevesiasetus määrittelee myös, miten jätevesisuunnitelma on laadittava ja mitä suunnitelmaan pitää liittää. Hyvä selvitystyö nopeuttaa ja sujuvoittaa jätevesiprojektia.


 Jätevesiprojektin toisessa vaiheessa teetetään jätevesisuunnitelma.

Toinen viikko: Teetä jätevesi­suunnitelma 

Jätevesijärjestelmä suunnitellaan tontti- ja kohdekohtaisesti. Pätevöitynyt suunnittelija laatii ohjeiden mukaisesti jätevesisuunnitelman. Jätevesisuunnitelman laadinta alkaa aina kohteen katselmoinnilla. 

Hyvin tehty jätevesisuunnitelma edesauttaa hakemuksen läpimenoa.

Tarkemmin suunnitelman laadinnasta voit lukea aiemmasta blogikirjoituksesta.

Sivuilta löytyvä tuotevalitsin taas auttaa löytämään parhaiten kohteeseesi soveltuvat jätevesiratkaisut Wavin-Labkon valikoimasta. 


Jätevesiprojektin kolmannessa vaiheessa haetaan kunnalta vaadittavat luvat

Kolmas viikko: Hae tarvittavat luvat - käsittely­aika on noin kuusi viikkoa 

Kun jätevesijärjestelmän suunnitelma on valmis. Jätevesijärjestelmäsuunnitelma on esitettävä kunnan lupaviranomaiselle liitteenä rakennuslupahakemukseen (uusi kiinteistö tai rakennus) tai toimenpidelupahakemukseen (vanhan järjestelmän uusiminen). Kuntakohtaisista vaatimuksista ja prosessista saat lisätietoa kunnalta tai jätevesisuunnittelijalta.

Lupien saamiseen menee keskimäärin kuusi viikkoa.  Odota kunnan päätöstä ennen jätevesijärjestelmän hankintaa.


Jätevesiprojektin neljännessä vaiheessa hankitaan jätevesijärjestelmä

Yhdeksäs viikko: Hanki jätevesi­järjestelmä 

Saatuasi kunnalta myönteisen päätöksen hanki suunnitelman mukainen jätevesijärjestelmä. 

Jätevesijärjestelmä voidaan hankkia avaimet käteen -toimituksena, jolloin asennus kuuluu hintaan, tai ostamalla jätevesijärjestelmä suoraan jälleenmyyjältä. Tietoa jälleenmyyjistä ja asennusyrityksistä löydät Jätevedet.fi-sivun hakukoneesta. 


Jätevesiprojektin viidennessä vaiheessa asennetaan jätevesijärjestelmä kohteeseen.

Kymmenes viikko: Asenna jätevesi­­järjes­telmä kohtee­seen 

Jätevesijärjestelmän asentaminen kannattaa yleensä jättää ammattilaisen tehtäväksi.

Jätevesijärjestelmä on pitkäikäinen, kiinteistön arvoon merkittävästi vaikuttava investointi, jolla oikein asennettuna on erittäin pitkä käyttöikä.

Asentamiseen menee aikaa noin kaksi viikkoa, hieman kohteesta riippuen. 


Jätevesiprojekti on valmis, kun jätevesijärjestelmälle on tehty käyttöönottotarkastus.

Viimeiset kaksi viikkoa: Jätevesi­järjestelmän käyttöönottotarkastus 

Kunnan vaatimusten mukaan ennen jätevesijärjestelmän käyttöönottoa sen suunnitelmanmukaisuus pitää tarkistaa. Lisätietoa tarvittavista tarkastuksista saat kunnalta tai jätevesisuunnittelijalta. Muista hyödyntää kotitalousvähennys!

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.