Jätevesitermit tutuiksi – osa 1

Kodin ja mökin jätevesiratkaisujen miettiminen helpottuu, kun tutustuu jätevesiaiheiseen termistöön.

Nyt on meneillään siirtymäaika. Haja-asutusalueella sijaitsevan kodin ja mökin jätevesiratkaisujen tulee vastata lokakuun 2019 loppuun mennessä ympäristönsuojelulakia. Jätevesilakiin voit tutustua tarkemmin aiemman blogikirjoituksen avulla

Ensimmäisessä sanastoa käsittelevässä blogitekstissä keskitymme perustermeihin.

Harmaat vedet
Jätevesi, joka sisältää keittiöstä ja pesutiloista syntyvät erilaiset pesuvedet. Harmaa vesi ei sisällä mitään wc-vesiä.

Jätevesien käsittelyjärjestelmä
Jätevesien käsittelyyn tarvittavien laitteiden ja rakenteiden muodostama kokonaisuus. Kiinteistökohtaisen jätevedenkäsittelyn päämenetelmät ovat pienpuhdistamot, umpisäiliöt ja maapuhdistamot.

Kaksoisviemäröinti
Kaksoisviemärijärjestelmässä wc-vedet kerätään umpisäiliöön tai kuivakäymälään ja harmaat vedet puhdistetaan maapuhdistamossa tai harmaavesipuhdistamossa.

Kuivakäymälä
Kuivakäymälöissä ei käytetä vettä ulosteiden ja virtsan siirtämiseen. Kuivakäymälöitä on lukuisia erilaisia. Yleisimpiä kuivakäymälöitä ovat kompostoivat käymälät. Kuivakäymälät voivat olla myös erottelevia, jolloin virtsaa ja ulosteita ei sekoiteta toisiinsa. Kiinteistön harmaat vedet pitää käsitellä omassa järjestelmässään, vaikka kiinteistössä olisi kuivakäymälä.

Mustat vedet
WC-vedet ja käymälöistä syntyvät jätevedet.

Perustason puhdistusvaatimus
Talousjätevedet on puhdistettava siten, että ympäristöön aiheutuva kuormitus vähenee orgaanisen aineen osalta vähintään 80 prosenttia, kokonaisfosforin osalta vähintään 70 prosenttia ja kokonaistypen osalta vähintään 30 prosenttia verrattuna haja-asutuksen kuormitusluvun avulla määritettyyn käsittelemättömän jäteveden kuormitukseen. 

Pohjavesi 
Lähes kaikkialla maan uumenissa esiintyy pohjavettä, sitä muodostuu sade- ja sulamisvesien imeytyessä maakerroksiin. Pohjavesi täyttää avoimen huokostilan maaperässä ja raot kallioperässä. Vedenhankinnan kannalta merkittävimmät pohjavesivarastot on luokiteltu pohjavesialueiksi. Ympäristöministeriön mukaan Suomessa vesilaitosten jakamasta talousvedestä yli 60 prosenttia on pohjavettä tai tekopohjavettä

Vesikäymälä (Vesi-WC) 
Vesikäymälässä vettä käytetään ihmisen ulosteiden ja virtsan huuhteluun ja sen kuljettamiseen viemäriputkissa. 

Vähäinen vesimäärä
Ympäristönsuojelulain mukaan vähäiset vesimäärät, jotka eivät ole vesikäymälän jätevettä, voidaan johtaa puhdistamatta maahan. Pääsääntöisesti vähäinen vesimäärä tarkoittaa, että vesi kannetaan esimerkiksi keittiöön tai saunaan. Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi linjata vähäisen vesimäärän yleisesti tai kiinteistökohtaisesti.

Seuraavassa jätevesitermistöartikkelissa käsittelemme jätevesijärjestelmien puhdistusmenetelmiä.

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.