Miten käsitellä mökin ja kodin harmaat vedet?

Jätevedet erotellaan mustiin ja harmaisiin vesiin. Mustat vedet ovat WC- ja käymälävesiä. Harmaat vedet syntyvät esimerkiksi keittiöstä ja pesutiloista. Harmaita jätevesiä voidaan käsitellä maapuhdistamoissa tai harmaavesipuhdistamoissa. Maapuhdistamoista voit lukea lisää aiemmasta blogipostauksesta. 

Harmaavesipuhdistamo taas käsittelee kiinteistön pesu- ja talousvedet. Rasvaisia keittiövesiä käsiteltäessä harmaavesipuhdistamon eteen asennetaan saostuskaivo.

Harmaat vedet eivät sisällä vesivessan vesiä, erottelevan käymälän virtsaa tai kuiva- tai kompostikäymälän suotonestettä. Tyypillisesti harmaat vedet sisältävät esimerkiksi pesuaineita, rasvoja ja ruoantähteitä. Ympäristöministeriön sivuilla on määritelty erilaisia esimerkkejä varustetasoista ja harmaavesien käsittelyvaihtoehdoista. 

Kaksoisviemärijärjestelmässä vessan jätevedet kerätään umpisäiliöön tai kuivakäymälään, ja pesu- ja talousvedet käsitellään maapuhdistamossa tai harmaavesipuhdistamossa.  Edellisessä blogipostauksessa käsiteltiin kaksoisviemäröintiä, joka säästää luonnon lisäksi rahaa.

Käsittelemättömät harmaat vedet heikentävät vedenlaatua

Harmaat vedet sisältävät eloperäistä jätettä, joka päästessään vesistöön kuluttaa vedestä happea ja heikentää vedenlaatua. Suurin osa jäteveden fosfori- ja typpiravinteista tulee virtsasta ja ulosteesta eli mustista vesistä. Suomen Vesiensuojeluliiton mukaan pelkkien pesuvesien sisältämä orgaaninen hajoaa mikrobitoiminnan ansiosta maaperässä muutamassa päivässä.

Haja-asutuksen jätevesilainsäädännön mukaan kaikkien jätevesien puhdistusvaatimukset ovat orgaanisen aineksen osalta 80 prosenttia, kokonaisfosforin osalta 70 prosenttia ja kokonaistypen osalta 30 prosenttia verrattuna haja-asutuksen käsittelemättömän jäteveden kuormitukseen. Käsittelemättömän jäteveden kuormitus määritellään haja-asutuksen kuormitusluvan avulla. 

Koska suurin osa ravinteista (typpi ja fosfori) ja osa orgaanisesta aineesta poistuu kiinteistön kaikista jätevesistä käymäläjätteen mukana, on harmaavesipuhdistamoiden tehokkuusvaatimus siltä osin pienempi verrattuna kaikkien vesien yhteiskäsittelyyn. Tarkemmin voimassaolevaan Ympäristönsuojelulakiin ja sen vaatimuksiin voit tutustua aikaisemmasta blogipostauksesta.

Wavin Labkolla on erilaisia puhdistusmenetelmiä harmaiden vesien käsittelyyn:

Omakotitalon harmaiden vesien harmaavesipuhdistamoja:

Kesämökkien harmaiden vesien puhdistusmenetelmät:

Kesämökin tai pihan saunan harmaat vedet: 

Jätevesioppaasta voit tutustua tarkemmin erilaisiin kokonaisvaltaisiin jätevesiratkaisuihin omakotitaloissa ja kesämökeillä.

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.