Miten jätevedet käsitellään? Päämenetelmät haltuun

Jätevesilainsäädännön mukaan kiinteistön jätevesiä koskevat puhdistusvaatimukset. Kiinteistöjen, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai 100 metrin päässä rannasta, tulee täyttää lain vaatimukset vuoden 2019 lokakuuhun mennessä. Voit lukea jätevesilaista tarkemmin aiemmasta blogipostauksesta. 

Pääsääntöisesti käytössä kolme puhdistusmenetelmää

Jätevedenkäsittelyn päämenetelmät ovat pienpuhdistamot, umpisäiliöt ja maapuhdistamot. Pienpuhdistamot ovat tehdasvalmisteisia laitteita kotitalouksien kaikkien jätevesien yhteiskäsittelyyn. Säännöllisesti huollettuina ja tyhjennettyinä pienpuhdistamot ovat toimintavarmoja. Pienpuhdistamolla voidaan korvata jätevesien käsittelyssä perinteinen maapuhdistamo- tai moduulikenttä. 

Nykyaikaisten pienpuhdistamoiden toiminnan seuraaminen on helppoa, koska pienikokoinen keskusyksikkö sijaitsee sisätiloissa.

Toimintavarma pienpuhdistamo käsittelee kaikki jätevedet

Pienpuhdistamot ovat toimintaperiaatteeltaan jatkuvatoimisia puhdistamoja, biosuodattamia tai aktiivilietepuhdistamoja. Aktiivilietepuhdistamoja on sekä saostuskaivolla että ilman sitä.

Pienpuhdistamoissa jätevesi puhdistuu kolmessa vaiheessa:

  1. jäteveden esikäsittely
  2. biologinen käsittely
  3. fosforin poisto.

Jäteveden puhdistaminen perustuu biologiseen prosessiin, jossa jäteveden bakteerit ja muut pieneliöt hajottavat orgaanista ainesta. Fosfori saostetaan kemikaalilla, jolloin puhdistusmenetelmää kutsutaan biologis-kemialliseksi. Loka-auto tyhjentää esisaostetun kiintoaineen ja ylijäämälietteet puhdistamosta tai saostuskaivosta säännöllisesti, ja kuljettaa ne kunnalliselle puhdistamolle. Wavin Labkolla on Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja pienpuhdistamoja erilaisiin kohteisiin ja kuormituksiin. 

--- artikkeli jatkuu kuvan jälkeen ---

Kiinteistön jätevesijärjestelmän voi uusia hyödyntämällä vanhaa ratkaisua

Yksi edullinen vaihtoehto uusittaessa kodin tai mökin jätevesijärjestelmää voi olla saneerauspuhdistamo, jossa käsitellään kaikki kotitalouden jätevedet.  Vaatimuksena on hyväkuntoinen 3-osastoinen saostuskaivo. 

Saneerauspuhdistamo voi korvata vanhan imeytyskentän tai tukkeutuneet tai ja huonosti toimivan maasuodattamon. Saneerauspuhdistamossa fosfori poistetaan ennen biologista käsittelyä jäteveden esikäsittelyn jälkeen.

Tarkemmin jätevesien käsittelyyn ja kiinteistökohtaisiin ratkaisuihin voit tutustua kattavan Wavin-Labkon Jätevesioppaan avulla . Seuraavassa blogipostauksessa käsittelemme maapuhdistamot ja umpisäiliöt.

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.