Mökin varustelutaso vaikuttaa sopivan jätevesi­järjestelmän valintaan

Suomalaisen työn liiton tutkimuksen mukaan mökin järven rannalta haluaisi omistaa lähes 80 prosenttia suomalaisista.

Suomessa onkin Tilastokeskuksen mukaan noin puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joista iso osa sijaitsee vesistöjen äärellä. Mikäli kesämökki sijaitsee pohjavesialueella tai enintään 100 metriä rannasta, koskettavat jätevesien puhdistusvaatimukset myös vapaa-ajan asuntoa

Vinkki: Mökin ja kodin jätevesijärjestelmät kannattaa kunnostaa samalla kerralla, voit saada ratkaisut edullisemmin!

Kesämökin jätevesijärjestelmän valinta riippuu käytettävän veden määrästä ja laadusta

Kesämökin jätevesijärjestelmän valinta riippuu käytettävän veden määrästä ja laadusta. Saunasta vedet imeytetään saunakaivon kautta maaperään. Tiski- ja keittiövesien käsittelyyn kesämökilläkin tarvitaan maapuhdistamo tai harmaavesipuhdistamo. Rasvaisia keittiövesiä käsiteltäessä mökkitontille asennetaan harmaavesipuhdistamo tai maapuhdistamon eteen saostuskaivo. Mikäli mökki on ympärivuotisessa käytössä ja siellä on vesivessa, Silloin jätevesien käsittelyyn kannattaa hakea ratkaisua ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuista, eli omakotitaloille suunnatuista ratkaisuista.

Löydä monista jätevesiratkaisuista omalle mökille sopiva vaihtoehto

Seuraavat jätevesiratkaisut ovat esimerkkejä mökkiratkaisuista, lisää mahdollisuuksia löydät esimerkiksi jätevesijärjestelmän tuotevalitsimesta.
Saunan kantoveden käsittelyyn soveltuu esimerkiksi Labko Saunakaivo, josta pesuvedet johdetaan säiliön pohjan imeytysreikien kautta maaperään. Maaperässä vesi puhdistuu biologisesti.

Mökin vähäisten sauna- ja tiskivesien käsittelyyn soveltuvat jätevesijärjestelmät:

Vähäisiä pesu- ja keittiövesiä syntyy mökeillä, joilla ei ole käytössä astian- tai pyykinpesukonetta. Mikäli harmaita vesiä syntyy pesukoneista, vaihtoehtoina ovat Labko BioRami 500 -harmaavesipuhdistamo, Labko SAKO 2 -saneerausjärjestelmä ja Labko MökkiSAKO-2 -järjestelmä. Kallioisen tai kivikkoisen tontin ratkaisuna toimii Labko BioRami 300 -harmaavesipuhdistamo. Pieni, sähkötön ja kemikaaliton puhdistamo korvaa perinteisen maapuhdistamon.

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.