Näin syntyi taloudellinen ja helppo­huoltoinen jätevesiratkaisu ilman huoltoa vaativia pumppuja

Taloudellinen ja huoltovapaa jätevesihuolto ilman suuria kaivuutöitä onnistui Ville Laurellin nelihenkisen perheen tontille Valkeakoskelle vuonna 2016.

Haja-asutusalueen omakotitalon rinnetontille asennettiin kaikki kotitalouden jätevedet käsittelevä BioVision-järjestelmä. Huomaamaton ratkaisu on mitoitettu yhden talouden kaikkien jätevesien, sekä mustien että harmaiden, haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen mukaiseen käsittelyyn.

Laurell kertoo, että perinteinen maapuhdistamo tuntui hieman haastavalta asentaa tontille. 

Rinnetontti mahdollistaa sähköttömän jätevesiratkaisun

Nyt meillä on jätevesiratkaisu, joka ei vaadi imeyttämistä, eikä siinä myöskään ole erillistä, sähköä vaativaa pumppua. Tämä on mahdollistanut sen, ettei tontille ole tarvinnut tehdä laitteen vuoksi maakaapelointia. Rakennusvaiheessa säästimme, kun ei tehty suuria kaivuutöitä, Ville Laurell kertoo.

Haja-asutusalueella sijaitseva tontti on savimaata. Laurellille oli tärkeää, että vedet pystytään johtamamaan puhdistamosta suoraan ojaan purkuputkea pitkin ilman erillistä maapuhdistamon imeyttämistä.

Erillisen pumppukaivon tarpeen ratkaisee tontin profiili. Laurellien omakotitalo sijaitsee rinnetontilla, jonka kaadot olivat riittävät pumputtomaan ratkaisuun. Pumppu on mahdollinen vikakohde, joten pumputon vaihtoehto lisää helppokäyttöisyyttä ja taloudellisuutta. Wavin-Labkolla kohteiden eroavaisuudet otetaan huomioon suunnittelussa, jolloin lopputulos palvelee asiakasta parhaiten.

Yksinkertaiset huoltotoimenpiteet

- Kerran vuodessa saostuskaivon säiliön tyhjennys ja huuhtelu ovat huoltotoimenpiteet. Uskon vahvasti, että tämä on elinikäinen ratkaisu meidän perheemme käyttöön, Ville Laurell sanoo. 

Perinteisessä maapuhdistamossa imeytysratkaisu saattaa mennä tukkoon, jolloin tarvitaan kaivinkoneet siirtämään puhdistamon paikkaa. Laurellin tontin jätevesiratkaisussa suodattamo on säiliössä, ja sen biosäkit pystytään huuhtelemaan tai vaihtamaan tarvittaessa.

Kohteeseen valittu järjestelmä on haja-asutusalueelle huoltovapain markkinoilla olevista pienpuhdistamoista.  

- Asennus sujuu mutkattomasti muiden maanrakennustöiden yhteydessä. Pelkistettynä työvaiheet ovat kaivannon kaivuu maahan, ankkurointi ja eristys, tuoteasiantuntija ja R&D insinööri Tatu Piirainen Wavin-Labko Oy:stä kertoo.

Ville Laurellin vinkit haja-asutusalueella sijaitsevan omakotitalon jätevesiratkaisun valintaan:

Ota yhteyttä

Täytä alla oleva lomake, jos haluat lisätietoa jätevesijärjestelmistä, jätevesisuunnitelman tekemisestä tai jätevesien käsittelystä. Voit myös antaa meille palautetta tai kysyä mieltä askarruttavista asioista. Vastaamme mahdollisimman pian!

Lomakkeen lähettämällä hyväksyt tietosuojaselosteemme.